Szaunák

A szauna száraz légfürdős forró helység. Az északi népek kultúrájában a szaunázásnak már több mint 2000 éves múltja van és fontos szerepet kap még napjainkban is. Finnországban 1,5 millió szauna jut 5,1 millió lakosra. Az otthonok többségén túl a közösségi helyeken is megtalálhatók a szaunák. Napjainkban a többféle típusával találkozhatunk mind beltéri mind kültéri kivitelben.

Finn szauna

A finn típusú szaunákban a hőmérséklet 85-110ᵒC , a relatív páratartalom 10-30%. A normál állapotban 30-32ᵒC-os bőrfelületünk 8-15 perces szaunázás során 40-42ᵒC-ra emelkedik , eközben erőteljesen izzadunk, az izzadsággal pedig sok salakanyagtól megszabadul a szervezetünk. A felöntések során megemelkedik a kabin levegőjének páratartalma, ami akadályozza az izzadság elpárolgását , emiatt bőrfelületünk hőmérséklete tovább emelkedik , még intenzívebb izzadásra késztetve szervezetünket. Egy nyugodt szaunázás 3-4 menetből áll, és nagyjából másfél óráig tart. A szaunába száraz , tiszta bőrfelülettel kell belépni , mert a bőrünkön lévő nedvesség , krémek akadályozzák az izzadást, az izzadás párolgását.A szauna építőanyaga a fa. Mivel a hővezetőképessége nagyon csekély, ezért lehetséges hogy a 100 ᵒC-os szaunában is ráülhetünk a padra. A fa kiváló levegő és pára áteresztő tulajdonsággal bír. A szauna falai és mennyezete készülhet tömörfából(rönkfából) vagy előregyártott szendvics szerkezetű elemekből-amelyek külső és belső része fa , közötte pedig szigetelőanyag van. A szauna építőanyaga csak alacsony gyantatartalmú északi lucfenyő, kanadai fenyő, cédrus, esetleg trópusi fa lehet. A szauna bútorzat (padok, lábrácsok, kályhavédő rács) általában szivacsos szerkezetű , rossz hővezető trópusi fából készül. A szaunakabin belsejébe telepített szaunakályha termeli a szükséges hőt. A szaunakályhák jellemzően elektromos fűtésűek de léteznek hagyományos fatüzelésű kályhák is. A szaunakályhák fontos tartozéka a szaunakő. Szaunakőnek olyan kőzet alkalmazható aminek nagyon magas az olvadáspontja(pl. gránit, diorit, bazalt). A szaunakabinok többsége az elsődleges funkciók mellett további látványos kényelmi és terápiás elemekkel is felszerelhető. Ide soroljuk a különböző fényterápiás készülékeket, LED –es és száloptikás világítóberendezéseket , illatadagoló készülékeket.

Infraszauna

 

A hagyományos forró légfürdőkben ( finn szauna, gőzfürdő) a levegőt fűtjük, és a felfűtött levegő melegíti fel a bőrfelületünket. Az infratechnológiában a látható fénynél nagyobb hullámhosszú elektromágneses sugárzást alkalmazzuk. Az infravörös sugárzás mélyen behatol a szervezetünkbe és belülről fűti azt. Segíti a bőr alatti zsírszövetekben lerakódott nehézfémek, fölösleges ásványi sók , salakanyagok , stb. hatékony kiválasztását és eltávolítását. Az infrakabinban bekövetkező izzadás során 3-4 szer több az immunrendszert gyengítő károsanyag távozik a szervezetünkből mint a forró levegőjű szaunákban. Az infrakabinok előnye a kis alapterület, a családi szaunákhoz képest kisebb áramfogyasztás. A legtöbb infrakabin mindössze 1-2 ülőhelyes. Gyakori igény hogy a kétféle szaunázási módot lehetőség szerint ötvözzük. Ezért lehetőség van a mindkettőnek hely és költségkímélő ötvözetére a kombikabinra. Kombikabinjainkat, mely a szauna és infra üzemmód alternatív használatát biztosítja , a többi szaunatípushoz hasonlóan méretre gyártjuk és lapraszerelten kiszállítva telepítjük.