Medence építés

Az általunk gyártott műanyag medence UV-stabil, vegyszerálló, 6mm vastag polipropilén alapanyagból készül, színmintából választható színben. A medence építés precíz és szakszerű munkát igényel, szerkezet speciális extruderes hegesztéssel készül, így nagy szilárdságú és biztonságosan vízzáró.

Úszómedence építés

Bármilyen méretben és formában elkészíthetők, a megrendelő kívánsága alapján. Az úszómedencét a terepszint alá, süllyesztve javasoljuk telepíteni. A medencék felszereltségét egyedi igényekhez igazítjuk. Úszómedencéink kíválő minőségűek, és szavatolják töretlen szakmai jóhírünket!

Masszázsmedence

Álmodozott már arról Ön is, milyen jó lenne egy forró nyári napon élvezni a saját kerti medencéjét? Mi megvalósítjuk Önnek!

Elhozzuk a luxust és a kényelmet az otthonába! Gyorsan telepíthető, minőségi és biztonságos medencét szeretne? Nálunk a legjobb helyen jár! A Luna uszodatechnika Győr mellett Abdán csaknem 20 éve gyárt magas minőségű polipropilén és közkedvelt fóliás úszómedencéket vagy telepít medencefedéseket.

Látványelemek, vízalatti világítás, nyakzuhany Látványelemek, vízalatti világítás, nyakzuhany Látványelemek, vízalatti világítás, nyakzuhany Látványelemek, vízalatti világítás, nyakzuhany

Látványelemek, vízalatti világítás, nyakzuhany Látványelemek, vízalatti világítás, nyakzuhany Látványelemek, vízalatti világítás, nyakzuhany Látványelemek, vízalatti világítás, nyakzuhany

Vízalatti világítás

Vízalatti világítás, LátványelemekA medencék esti világítása különös hangulatot ad a medencének és környezetének. Véleményünk szerint szinte vétek vízalatti világítás nélkül megépíteni egy medencét. A vízalatti világítás hagyományos módja, a medence oldalfalába beépített halogén reflektor. Eszerint egy 20-30cm átmérőjű lámpatestben 300W-os halogén izzó van beépítve. Egy lámpa kb. egy 4x4m-es felületet világít be jól. Léteznek kisebb méretű lámpatestek is 30-50W teljesítménnyel. Ezekből négyszer- ötször annyi beépítése szükséges ugyanahhoz a fényerőhöz. A halogén izzók 12V feszültségszinten üzemelnek, biztonsági transzformátorról kell megtáplálni őket. A "biztonsági" azt jelenti, hogy a transzformátor meghibásodása esetén sem lép fel áramütés veszélye a medencében. A kereskedelemben viszonylag olcsón kapható transzformátorok általában nem felelnek meg ennek a kritériumnak, alkalmazásuk veszélyt jelenthet a fürdőzőkre. A lámpák kerete a többi szerelvényhez igazodva lehet műanyag (fehér), vagy tükrös felületű rozsdamentes acél.

A hagyományos halogén izzók helyett van lehetőség jóval kisebb fogyasztású LED izzók beépítése is. A LED izzók csereszabatosak a hagyományos halogén izzókkal, tehát régebben készült medencékbe is probléma nélkül beépíthetők. A LED izzók lehetnek egyszínű fehér fényűek, de léteznek színes, változtatható fényű izzók is. Legnagyobb előnyük a lényegesen kisebb áramfogyasztás és a lényegesen hosszabb élettartam.

A medencék esetében alkalmazható másik világítási rendszer üvegszáloptikán alapul. Ezzel a megoldással pontszerű fényforrások és fénycsíkok is (pl. peremvilágítás) képezhetők. A fényforrás a medencén kívül (pl. a gépházban) van elhelyezve, a fényforrástól optikai kébelek futnak a fényforrásokhoz. Ebben az esetben is van lehetőség a fény színének váltakoztatására.

A LED világítástechnológia térhódítása az uszodatechnikában is érzékelhető. Ez a már fentebb említett LED izzók mellett a LED füzérek megjelenését is jelenti, amellyel nagyon hangulatos, egyedi megvilágítások egyszerűen kivitelezhetők.

Ellenáramoltató berendezések A 12-15m-nél rövidebb medencék igazából nem alkalmasak folyamatos úszásra a gyakori fordulók miatt. Azonban a kisebb medencék is alkalmassá tehetők a folyamatos úszás igényeinek kielégítésére. Ehhez ún. ellenáramoltató berendezés telepítése szükséges.

Vízalatti világítás, LátványelemekAz ellenáramoltató a folyók sodrását idézi a medencében egy nagy teljesítményű szivattyú és egy vagy több speciális fúvóka által. A kialakuló erős sodrással szemben úszva egyhelyben lehet úszni. Ha erőteljesebben úszunk, a fuvókákhoz közeledünk, emiatt erősebb sodrásba kerülünk, ami jobban taszít hátrafelé, ha kisebb tempót diktálunk a sordás eltávolít a fúvókáktól, ahol viszont csökken a sodrás ereje, tehát nagyjából mindegy, hogy milyen sebességgel úszunk, a fúvókáktól bizonyos távolságban megtaláljuk a stabil úszási poziciónkat. Akkor lehet probléma, ha a választott berendezés összességében nem képes akkora sodrást produkálni, amely megakadályozná, hogy az úszó elérje a fúvókákat. Az úszónak ilyenkor vissza kell venni az úszás tempóját, ez pedig bosszúságot okozhat. Tehát nem árt ismerni a használó igényeit és képességeit a berendezés kiválasztásakor.

Ajánlott teljesítmények: Kényelmes mellúszó tempó (100m kb.3perc): 30-50m3/h-ás, egy fúvókafejes ellenáramoltató Erős mellúszó tempó (100m kb.2 perc): 50-80m3/h-ás egy vagy két fúvófejes elenáramoltató Gyorsúszó tempó (100m 2 perc alatt): min. 70m3/h-ás kétfejes ellenáramoltató

Az ellenáramoltató berendezés a medence falába van beépítve úgy, hogy a fúvókák a vízszinttől 25-35 cm mélységben legyenek. A többi szerelvényhez igazodva a látszó részei lehetnek műanyagból vagy rozsdamentes acélból. Léteznek olyan berendezések is, amelyek meglévő medencékhez telepíthetőek anélkül, hogy a falszerkezetet bontani kellene.

Az erős vízsugár masszírozó hatásának ismerete nem újkeletű. Vannak kifejezetten hidromasszázs céljára kialakított vagy gyártott medencék, de alapvetően más célból létrehozott medencékbe is be lehet építeni hidromasszázs fúvókákat, növelve ezáltal a medence kínálta komfortot. A hidromasszázs fúvókák speciális kialakításúak, az egyszerű szűrtvíz befúvókhoz képest bonyolultabb felépítéssel rendelkeznek. A legtöbb esetben a fúvókákban a vízsugár levegővel keverhető, ami fokozza a masszírozó hatást. Bizonyos típusok esetében a vízsugár nem csak egy meghatározott pontra irányulhat, hanem annak iránya és ereje folyamatosan változik, pl: körkörösen mozog, pulzál.

A hidromasszázs fúvókák formációja, mennyisége bizonyos keretek között szabadon választható. A beépítés helye és mélysége határozza meg, hogy talp-, vádli-, comb-, derék-, hát-, vagy nyakmasszázsról beszélünk. A megfelelő masszázsélmény elengedhetetlen feltétele a fúvókák és az azokat tápláló szivattyúk összhangja.

Pezsgőlevegő A levegő nagyjából ezerszer könnyebb a víznél. Ezért a víz alatt bevezetett levegő nagy lendülettel áramlik felfelé. A felfelé áramló légbuborékok kellemesen bizsergetik a fürdőzők bőrét, egyáltalán nem okoznak fájdalmat. A feltörő levegő olyan látványt kelt, mintha fortyogna a víz a medencében. A géházba telepített kompresszor termeli a szükséges levegőt. A levegőt általában apró lyukakon, vagy rácson keresztül juttatjuk a medencébe. A levegő bevezetése mindig alulról történik az ülőpadból, vagy a medence fenekéről. A gépház levegője - amit beszív a kompresszor és sürít - néha még a sürítés után is hűvös. Ilyenkor érdemes beépíteni elektromos levegőfűtőt is, amely a kívánt hőmérsékletre melegíti a bevezetett levegőt.

Nyakzuhany

Az egyik leglátványosabb kiegészítője a medencéknek. Általában rozsdamentes acél alapanyagól készülnek, alakjukat, méretüket tekintve számtalan változatban.

A legegyszerűbb kivitelek megfelelő formára hajlított rozsdamentes csőből készülnek, a kifolyóvégén speciális fúvókával, ami meghatározza a kilépő víz alakját. A másik, talán legkedveltebb forma a hold alakú vízköpő.

Lehet olyan eset is, hogy nem akarjuk látni magát a vízköpőt, csak a vízsugarat, ehhez rejtett kivitelű megoldást alkalmazunk, a falban csak egy keskeny nyilást látunk.

Nyakzuhany kialakításakor arra kell ügyelnünk, hogy a használó nyakáról, válláról messze csapódhat a víz. Ezért úgy kell a nyakzuhany környezetét kialakítani, hogy a esetlegesen kicsapó víz ne tehessen kárt semmiben.

Csúszda, Trambulin Csúszdázni és ugrálni szinte mindenki szeret, és különösen a gyerekeknek órákig tartó élvezetes elfoglaltságot jelent. Az otthoni medencénket is felszerelhetjük csúszdával vagy/és trambulinnal.

A csúszdák általában műanyagból (üvegszálas poliészter) készülnek, egy vagy több szegmensből. Használat során a felületüket folyamatosan nedvesíteni kell. Ügyeljünk arra, hogy legyen elég hely a csúszda előtt a vízbe csapódó fürdőző számára, anélkül, hogy a szemközti fal veszélyeztesse (kb. 4-5m).

A trambulinok felszerelését csak mélyebb - minimum 150 cm vízmélységű - medencékhez javasoljuk.

Vízfűtés víz-víz hőcserélővel

Napjainkban még a legelterjedtebb vízfűtési módnak tekinthetjük. Legfőbb előnye a viszonylag nagy elérhető fűtési teljesítmény (40-120kW). A medence fűtéséhez szükséges hőt általában valamilyen kazán termeli, amely egy víz-víz hőcserélőben adja át a meleget a medence vizének. Korábban jellemzően hagyományos gázkazán, manapság gyakran kondenzációs kazánok, hőszivattyúk, komplex napkollektoros fűtési rendszerek biztosítják a hőenergiát a medence számára. Ez utóbbiak lényeges jellemzője, hogy a fűtővíz hőmérséklete a fütési üzem jelentős részében viszonylag alacsony (40-50°C) lehet, míg a hagyományos - általában rosszabb hatásfokkal üzemelő - kazánok egyenletes 70-90°C fűtővizet szolgáltatnak. A hőcserélőben átadható hőmennyiség nagyjából egyenes arányban van a medencevíz hőmérsékletének (25-30°C) és a fűtővíz hőmérsékletének különbségével. Hagyományos kazán esetében ez a hőfok különbség 50-60°C, az alacsony fűtővíz hőmérsékletű rendszerek esetében a különség csupán 15-25°C. Ez számunkra azzal a fontos következménnyel jár, hogy a hőcserélő típusának kiválasztásakor a medence üzemeltetési paraméterein túl azt is tudnunk kell, hogy milyen berendezés fogja szolgáltatni a hőt a medence számára. Az alacsony hőfokú rendszerek esetében általában nagyobb méretű - és általában jelentősen drágább - hőcserélő beépítése szükséges.

A beltéri medencék hőigénye viszonylag egyenletes egész évben, nagyobb hőigény a vízcserét követően lép fel (évente egyszer), amikor fel kell fűteni medencét. A legtöbb esetben az épület fűtését ellátó kazán (hőközpont) szolgálja ki a medencét is. Nyilvánvalóan a hőközpont szükséges teljesítményének meghatározásakor figyelembe kell venni a medence hőntartási hőigényét is. Ha a vízcserét a fűtési szezonon kívül végezzük, a felfűtés nagyobb hőigényét a kazán gond nélkül kielégíti, hiszen az egyéb fogyasztók hőigénye minimális ebben az időszakban.

A kültéri medencék esetében bonyodalmat jelenthet, a fűtővíz-vezetékpár kivezetése a medence gépházhoz. A kültéri medencék hőellátásában általában nem jelentenek problémát a kazán teljesítményének korlátai, hiszen a kültéri medencék üzemideje az esetek túlnyomó részében elkerüli a fűtési szezont. Lehet persze, hogy valaki télen is szeretné fűteni kültéri medencéjét, ilyenkor jóval nagyobb kazán teljesítményre van szükség.

A hőcserélők külső köpenyének anyaga általában rozsdamentes acél, műanyag vagy titán. A hőátadó felületet rozsdamentes acélból vagy titánból készítik. Titán hőcserélőket elsősorban sósvizes fertőtlenítéssel ellátott medencékhez ajánljuk a sós víz erős korróziós tulajdonságai miatt.

Automata szűrőöblítés

A szűrőtartályban összegyűlt szennyeződéseket gyakran (magán medencék esetében legalább hetente, közületi medencék esetében naponta) el kell távolítani a tartályból. Ez egy 3-5 perces művelet, amely során a kezelőszelepet kell meghatározott helyzetekbe állítani, és megvárni, amíg a művelet lezajlik. A kezelőszelep kézi működtetése mellett van lehetőség automata kezelőszelep beépítésére is, amely az üzemeltető által programozott időpontban végrehajta a szűrő öblítés lépéseit.

A szűrő öblítése során a szűrőtartály méretétől függően alkalmanként 300-1000 liter víz távozik el a medencéből, ezáltal kisebb-nagyobb mértékben csökken a vízszint. A szűrőöblítés során elvesztett vizet illik pótolni, mert a vízszint kritikus csökkenése a szűrőforgató berendezés elégtelen üzeméhez vezethet, rosszabb esetben a forgatószivattyú meghibásodását okozhatja. Fontos tehát a megfelelő mennyiségű víz pótlása. Manuális megoldások esetén fenn áll a veszélye a pótlás elmulasztásának, vagy az esetleges túltöltésnek, érdemes tehát megfontolni az automata töltő és pótvíz rendszer kiépítését is, ha a szűrőöblítő automatikát szeretnénk beépíteni a rendszerünkbe.

 

Úszómedence építés medence készítés építés uszodatechnika. Szauna és Gőzkabinok építése. Műanyag medence és ipari tartályok. Uszoda, jacuzzi masszázsmedence. Keressen minket bizalommal! info@lunauszoda.hu Luna Uszodatechnika